Pragma Faktoring SA osiąga aż 106-proc. wzrost zysku brutto w 2014 r.

28 stycznia br. Pragma Faktoring opublikowała szacunkowe wyniki finansowe za ubiegły rok. Spółka osiągnęła niebagatelny, bo aż 106-proc. wzrost zysku brutto w stosunku do roku 2013. Został on osiągnięty dzięki zwiększeniu przychodów przy stabilizacji kosztów operacyjnych. Zdecydowanie wzrosły również: wynik na sprzedaży (o 36-proc.), wynik operacyjny (o 46-proc.) i zysk netto (o 20-proc.).

Przedstawione przez Pragma Faktoring szacunkowe wyniki finansowe za 2014 rok potwierdzają słuszność przyjętej strategii koncentracji na budowie portfela powtarzalnych i zdywersyfikowanych transakcji faktoringowych. Przychody ze sprzedaży brutto wzrosły r/r o 26% osiągając wynik 427 mln zł, natomiast przychody ze sprzedaży netto  wzrosły o 16% (19,7 mln zł). Zgodnie z założeniami strategii wzrosły przychody z tytułu faktoringu o 32%, a o 11% zmalały przychody z tytułu pożyczek.

SZACUNKOWE DANE FINANSOWE PRAGMA FAKTORING S.A. (w tys. zł)2014 rok
2013 rok
Przychody ze sprzedaży brutto ogółem
427 022339 078+ 26 %
Przychód z tytułu faktoringu netto14 72411 163+ 32 %
Przychody z tytułu pożyczek4 7555 357- 11 %
Przychody netto ze sprzedaży netto ogółem19 71816 976+ 16 %
Koszty działalności operacyjnej(9 624)(9 535)+ 1%
Zysk ze sprzedaży10 0947 441+36 %
Zysk z działalności operacyjnej9 2456 349+46 %
Zysk przed opodatkowaniem5 1762 514+106 %
Zysk netto4 1303 452+20 %

W związku z połączeniem w dniu 31 grudnia 2014 r. Pragma Faktoring S.A. i Pragma Faktoring S.A. SKA (jedynej spółki zależnej) dane za 2014 r. są jednostkowe (za 2014 r. Spółka nie będzie sporządzać sprawozdania skonsolidowanego), natomiast dla zapewnienia porównywalności za 2013 r. przedstawiono dane skonsolidowane.

„Pragma Faktoring posiada potencjał organizacyjny pozwalający rozwijać skalę działalności bez zwiększania kosztów stałych. Dzięki temu wzrost przychodów został osiągnięty przy niezmienionych kosztach operacyjnych. Należy również podkreślić istotny wzrost przychodów netto, czyli osiągniętej na transakcjach marży – o 16%. Został on wygenerowany dzięki usłudze faktoringu, która jest priorytetowa w ofercie Spółki.”komentuje Tomasz Boduszek Prezes Zarządu Pragma Faktoring SA

W  2014 roku łączna wartość kontraktacji Pragma Faktoring S.A. wyniosła 504,5 mln zł, co stanowi wzrost o 30% w stosunku do wartości osiągniętej w poprzednim roku tj. 388,7 mln zł. Wartość kontraktacji usługi faktoringu w 2014 r. wzrosła o 32% w stosunku do analogicznego okresu roku ubiegłego i wyniosła 430,6 mln zł. W 2014 roku Spółka pozyskała 140 nowych Klientów.

Okres
Obrót faktoringowy -należności sfinansowane (tys. zł)
Liczba klientów
Liczba odbiorców (płatników)
Ilość faktur sfinansowanych przez Spółkę
Obrót (tys. zł)/ Odbiorca
1-4 kwartał 2014430 6812601 40637 467306
1-4 kwartał 2013325 75521790624 323360
1-4 kwartał 2012247 32517739910 552620

*dane jednostkowe Pragma Faktoring S.A.

„Wysoka kontraktacja oraz ilość nowo pozyskanych Klientów jest dowodem na to, że przyjęty  model biznesowy się sprawdza a nasza oferta jest dostosowana do wymagań i zapotrzebowania rynku. Zdecydowanie wzrosła także dywersyfikacja portfela faktoringowego poprzez wzrost ilości Klientów oraz Odbiorców, a także zmniejszenie obrotów przypadających na Odbiorcę. Ogromną wagę przywiązujemy do systematycznego wzrostu dywersyfikacji portfela, ponieważ w istotny sposób sprzyja to jego bezpieczeństwu i niskiej szkodowości. Rok 2015 będzie okresem dalszych wzrostów przychodów dzięki, stabilnym kosztom operacyjnym i o odpowiednio niższych kosztach finansowych.” – podkreśla Tomasz Boduszek.

data wpisu: 29 stycznia 2015 9:38