GK Pragma Faktoring: wzrost wartości kontraktacji

Grupa Kapitałowa Pragma Faktoring, jeden z wiodących faktorów z sektora pozabankowego w kraju, na koniec 2013 roku osiągnęła 339 mln zł przychodów ze sprzedaży brutto, natomiast przychody netto ze sprzedaży wyniosły prawie 17 mln zł. Łączna wartość kontraktacji wyniosła ponad 401 mln zł, co oznacza wzrost r/r o 29%.

W 2013 roku GK Pragma Faktoring uzyskała przychody ze sprzedaży brutto na poziomie 339 mln zł, natomiast przychody ze sprzedaży netto osiągnęły wartość prawie 17 mln zł. W raportowanym okresie grupa wypracowała 6,35 mln zł zysku z działalności operacyjnej, natomiast zysk netto osiągnął 3,45 mln zł.

WYBRANE DANE FINANSOWE20132012
Przychody brutto ze sprzedaży produktów, towarów i usług339 078
Przychody netto ze sprzedaży produktów, towarów i usług
Zysk (strata) z działalności operacyjnej6 34910 860
Zysk (strata) netto 3 4525 448
Aktywa, razem102 31790 762
Zobowiązania długoterminowe25 66316 023
Zobowiązania krótkoterminowe39 49936 727
Kapitał własny 37 15138 007
Saldo faktoring na koniec roku44 81344 341
Wpłaty z faktoringu w roku325 283241 465
Saldo pożyczki na koniec roku45 97836 843
Wpłaty z pożyczek w roku67 09656 679

W zeszłym roku łączna wartość kontraktacji Pragma Faktoring S.A. wyniosła ponad 401 mln zł, z czego ponad 325 mln zł (81%) wygenerowała usługa faktoringu, natomiast pożyczki osiągnęły prawie 76 mln zł. Warto zwrócić uwagę na fakt, że wartość całego portfela kontraktacji w stosunku do roku wcześniejszego, tj. 2012 roku, wzrosła aż o 29%.

Wartość kontraktacji (tyś. zł)razem 2013
razem 2012
Faktoring z regresem218 799179 526122%
Faktoring bez regresu
16 49320 13982%
Faktoring ubezpieczony bez regresu3612 53614%
Faktoring ubezpieczony z regresem83 92042 409198%
Faktoring odwrotny2001 60212%
Faktoring eksportowy5 9821 113537%
Razem faktoring325 755247 325132%
Pożyczki udzielone75 92665 06797%
SUMA: 401 681312 392129%

W 2013 roku Pragma Faktoring koncentrowała się na przeprowadzeniu korekt dotychczasowego modelu biznesowego, które stanowić będą ważny fundament pod dalszy rozwój Grupy. Dzięki unowocześnieniu produktów usługi grupy zostały skierowane do nowych grup Klientów, posiadających zdywersyfikowane i regularnie (nie sezonowe) generowane należności. Pozwoliło to na zawarcie dużej ilości nowych umów faktoringowych z różnych branż, które umożliwią osiąganie powtarzalnych przychodów i przepływów na rozproszonym portfelu aktywów. W efekcie taki portfel, mimo niższych marż, wygeneruje docelowo wyższe przychody niż to miało miejsce w 2013 r.

Dywersyfikacja portfela faktoringowego:

Transakcje faktoringoweObrót faktoringowy -należności sfinansowane (tys. zł)
Klienci
Dłużnicy faktoringowi
Ilość faktur sfinansowanych
Obrót (tys. zł)/
Dłużnik
2013 r.
326 00021790624 323,00360
2012 r.247 30017739910 552,00620

Pragma Faktoring S.A. na dzień 31.12.2013 posiadała wierzytelności o łącznej wartości 95,5 mln zł , gdzie usługi faktoringu stanowiły razem ponad 52,5 mln zł, a pozostałą kwotę, tj. 43 mln zł wygenerowały pożyczki. Uzyskana łączna wartość wierzytelności oznacza wzrost wartości portfela o 15 % w porównaniu do wartości wierzytelności na koniec 2012 roku.W najbliższych kwartałach Spółka będzie kontynuować dotychczasową strategię sprzedażową koncentrując się na usługach faktoringu dedykowanych przedsiębiorcom z sektora MSP oraz uzupełniająco świadcząc usługi krótkoterminowych pożyczek dla przedsiębiorstw. Kontynuowane będą również zasady bezpieczeństwa w zakresie nabywania wierzytelności, w szczególności dalsze korzystanie z ubezpieczania transakcji faktoringowych oraz zabezpieczanie umów pożyczek na aktywach lub/i przepływach pożyczkobiorców.

data wpisu: 21 marca 2014 11:31