Rosnące przychody Pragma Faktoring w I kwartale br.

Pragma Faktoring S.A., należąc do Grupy Kapitałowej Pragma Inkaso, zwiększyła swoje przychody ze sprzedaży brutto o 149 proc. w stosunku do analogicznego okresu roku 2011. Wartość kontraktacji w omawianym okresie wyniosła 79 mln zł, a łączna wartość posiadanych wierzytelności osiągnęła poziom 79,3 mln zł.

Pragma Faktoring SA odnotowała wyraźne wzrosty wyników finansowych, jak wynika z opublikowanego raportu za I kwartał 2012. W pierwszych trzech miesiącach bieżącego roku przychody ze sprzedaży brutto wyniosły 80 078 tys. zł, notując tym samym 149-proc. wzrost r/r. Wysoka dynamika przychodów jest efektem stale rosnącej  skali działalności spółki. Z kolei, przychody netto w stosunku do I kw. 2011 roku wzrosły o 59 proc., wskazując tym samym na wzrost rentowności Pragma Faktoring. Zysk netto  wyniósł natomiast 1 579 tys. zł. Oznacza to, że zakładane na rok 2012 prognozy zapowiadające osiągnięcie progu 5 500 tys. zł zysku netto, zostały zrealizowane już  w 29 proc. W ocenie Zarządu wypracowanie zakładanego wyniku rocznego jest wielce prawdopodobne.

WYBRANE DANE FINANSOWEw tys. zł
1 kwartał 2012
w tys. zł
1 kwartał 2011
I. Przychody brutto ze sprzedaży produktów, towarów i materiałów80 07832 724
II. Przychody netto ze sprzedaży produktów, towarów i materiałów4 8143 034
III. Zysk (strata) z działalności operacyjnej2 8551 817
IV. Zysk (strata) brutto1 9221 870
V. Zysk (strata) netto 1 5791 658

„Jestem bardzo zadowolony z obecnej sytuacji finansowej. Rosnące wyniki finansowe w I kwartale 2012 roku potwierdzają dobry kierunek obranej strategii rozwoju spółki i umacniania jej pozycji” – powiedział Jakub Holewa, Wiceprezes Pragma Faktoring SA. – „Zwiększenie przychodów to w dużym stopniu efekt rozwoju struktur sprzedażowych. W minionym roku otworzyliśmy oddziały w Bydgoszczy oraz Poznaniu, a w I kwartale 2012 r. także nowy oddział spółki w Lublinie.”

Łączna wartość kontraktacji Pragma Faktoring S.A. w I kwartale 2012 roku  wzrosła o 77-proc. do wartości 79 132 tys. zł.  W strukturze kontraktacji największy 77–proc. udział ma usługa faktoringu, pozostała część przypada na pożyczki. Natomiast portfel wierzytelności spółki w omawianym okresie zwiększył się r/r o 36 proc., osiągając poziom 79 368 tys. zł. Uwagę zwraca nie tylko rosnąca wartość należności z tytułu usługi faktoringu z regresem, ale także znaczący 57-proc. wzrost udzielonych pożyczek.

PORTFEL NALEŻNOŚCI (tys. zł)31.03.201231.03.2011
Faktoring z regresem29 31216 305