W 2012 roku Pragma Faktoring zakontraktowała 312,3 mln zł

W czterech kwartałach 2012 roku łączna wartość kontraktacji Pragma Faktoring S.A. wyniosła 312,3 mln zł i była wyższa o 16 proc. w porównaniu do roku wcześniejszego. W samym IV kwartale uzyskano z tego tytułu 77,3 mln zł. Portfel wierzytelności spółki wzrósł do wartości 83,1 mln zł.

Rzetelnie realizowany w 2012 roku plan biznesowy poskutkował wysokim poziomem kontraktacji Pragma Faktoring SA. Łączna wartość brutto wykupionych faktur z tytułu umowy faktoringu oraz udzielonych pożyczek wyniosła w całym zeszłym roku aż 312,3 mln zł, co oznacza wzrost o 16 proc. wobec roku wcześniejszego. W samym IV kwartale 2012 roku wartość ta osiągnęła pułap 77,3 mln zł, przy 96,7 mln zł w analogicznym okresie w 2011 roku.

„Niższa wartość kontraktacji w ostatnich trzech miesiącach zeszłego roku jest związana z podwyższonym ryzykiem transakcyjnym oraz ostrożną polityką Spółki” – przekonuje Jakub Holewa, Wiceprezes Pragma Faktoring SA.

Nadal największym zainteresowaniem cieszy się usługa faktoringu z regresem (45 720 tys. zł). Znaczący wzrost zainteresowania w IV kwartale odnotowała usługa faktoringu bez regresu – 7 153 tys. zł, wobec jedynie 386 tys. zł w analogicznym okresie roku poprzedniego.

Wartość kontraktacji w IV kwartale 2012 r. (tys. zł)IV kw. 2012IV kw. 2011
Faktoring z regresem45 72051 736
Faktoring bez regresu7 153386
Faktoring ubezpieczony bez regresu
Faktoring ubezpieczony z regresem12 01013 883
Faktoring odwrotny300935
Faktoring eksportowy38515 134
Razem Faktoring65 79183 227
Pożyczki udzielone11 47813 508
SUMA:77 26996 735

Pomimo wyraźnego spowolnienia gospodarczego zarząd Pragma Faktoring S.A. z powodzeniem realizuje przyjętą strategię, skupiając się na usługach faktoringu dla firm z sektora MSP oraz – w formie uzupełniającej – usługach krótkoterminowych pożyczek dla przedsiębiorstw.

„Kontynuujemy również przyjęte jakiś czas temu zasady bezpieczeństwa w zakresie nabywania wierzytelności, w szczególności dalsze korzystanie z ubezpieczania transakcji faktoringowych oraz zabezpieczanie umów pożyczek na aktywach lub przepływach pożyczkobiorców” – dodaje Jakub Holewa.

Na dzień 31.12.2012 Pragma Faktoring S.A. posiadała wierzytelności o łącznej wartości 83,1 mln zł. Tym samym portfel był o 4 proc. większy niż na koniec IV kwartału 2011 roku. Spółka może się także pochwalić wysoką płynnością i rotacją aktywów, czego potwierdzeniem jest osiągnięta kwota wpływów na rachunki bankowe Spółki. W całym zeszłym roku wyniosła ona 312 mln zł, natomiast sam IV kwartał zamknął się w kwocie 92 ml zł.

data wpisu: 1 lutego 2013 14:01