Wysoka wartość kontraktacji Pragma Faktoring S.A.

Pragma Faktoring S.A., podmiot należący do Grupy Kapitałowej Pragma Inkaso, opublikował wyniki dotyczące wartości sprzedaży w III kwartale 2013 roku. Łączna wartość kontraktacji zamknęła się w kwocie 109,6 mln zł i była wyższa o 43-proc. w stosunku do analogicznego okresu roku ubiegłego. Portfel wierzytelności na dzień 30 września br. wyniósł 95,9 mln zł.

Spółka z powodzeniem realizuje przyjętą strategię rozwoju, polegającą na zwiększaniu udziału w rynku faktoringowym. W raportowanym okresie nawiązała współprace z 50 nowymi podmiotami, dzięki czemu osiągnęła łączną wartość kontraktacji z tytułu faktoringu oraz udzielonych pożyczek w kwocie 109,6 mln zł. Dla porównania, rok wcześniej wypracowano wartość 76, 6 mln zł, co oznacza wzrost r/r na poziomie 43-proc. Największy udział w strukturze kontraktacji mają: usługa faktoringu z regresem (56%), faktoring ubezpieczony z regresem (24%) oraz pożyczki udzielone (13%). Rośnie popularność faktoringu eksportowego. Wartość kontraktacji w tym zakresie  osiągnęła w III kwartale br. 1,9 mln zł przy 328 tys. zł uzyskanych od stycznia do końca września ubiegłego roku. Warto również podkreślić, że wartość kontraktacji z tytułu wszystkich usług faktoringowych  osiągnęła aż 67-proc. dynamikę wzrostu r/r.

Wartość kontraktacji w III kwartale 2013 r. (tys. zł)III kw.2013
III kw. 2012

2013/2012
Faktoring z regresem

+ 45%
Faktoring bez regresu
+ 72%

Faktoring ubezpieczony bez regresu
- 95%
Faktoring ubezpieczony z regresem
+ 145%
Faktoring odwrotny
Faktoring eksportowy
+ 491%
Razem Faktoring
+ 67%
Pożyczki udzielone
- 28%
SUMA: 109 63876 641+ 43%

Widoczny wzrost kontraktacji w III kwartale jest wynikiem coraz większego zapotrzebowania przedsiębiorców na usługę faktoringu. Obserwowany przyrost nowych klientów z kwartału na kwartał jest potwierdzeniem tej tezy i doskonale wpisuje się w nasz główny cel strategiczny, czyli dynamiczne zwiększanie udziału w rynku faktoringowym. Osiągnięte wyniki są  dobrym prognostykiem na ten rok i przełożą się bezpośrednio na przychody Pragma Faktoring – przekonuje Tomasz Boduszek, Prezes Zarządu Pragma Faktoring S.A.

Na koniec trzeciego kwartału br., tj. na dzień 30 września Spółka posiadała wierzytelności o łącznej wartości 95,9 mln zł. W strukturze portfela wierzytelności największy udział nadal mają usługi faktoringowe (61%), a nieco mniej pożyczki udzielone (39%.). Najpopularniejszymi usługami faktoringowymi są faktoring z regresem, którego wartość osiągnęła 39,4 mln zł oraz faktoring ubezpieczeniowy z regresem – 11,85 mln zł. Z kolei największą dynamikę wzrostu r/r uzyskał faktoring eksportowy – 311 proc. oraz faktoring bez regresu – 73 proc.

PORTFEL NALEŻNOŚCI (w tys. zł)30.09.2013

Pożyczki udzielone*
- 25 %
SUMA: 95 90699 088- 3 %

*kwota obejmuje również pożyczki w spółce zależnej Pragma Faktoring S.K.A.

W kolejnych kwartałach spółkach zamierza kontynuować wcześniej przyjętą strategię oraz utrzymać dotychczasową dynamikę wzrostu wyników sprzedażowych.

data wpisu: 9 października 2013 11:38